Loswerken

De eerste stap tot een goede communicatie begint los. Via het loswerken verzamelen we veel informatie over het karakter en de gevoeligheid van jou paard. Dit begint bij het observeren van het gedrag van jou paard. Wanneer je voldoende over je paard hebt geleerd is het allereerst belangrijk dat jij je eigen signalen, ademhaling en energie onder controle krijgt. Je leert jou eigen houding ten opzichte van je paard (her)kennen en daarna leer je dit te gebruiken op een manier die voor het paard makkelijk te begrijpen is.

Observeren

Voor dat je het paard gaat halen is hij in zijn eigen element. Hij staat lekker in de wei of in de paddock, doet zijn eigen ding, met soortgenootjes die voor hem bekend zijn, op een plek die voor hem bekend is en voelt zich daardoor comfortabel en veilig.

Door je paard in zijn eigen element al te observeren kun je al veel informatie halen over het gedrag van jou paard, hoe is zijn karakter, waar staat hij in rang, is hij eerder onderdanig of juist dominant, schrikt hij snel of gaat hij de confrontatie aan.

Nu we meer weten over het karakter en het doen en laten van jou paard, halen we hem uit zijn veilige omgeving. We zetten hem in een afgezet stukje, er kan al spanning ontstaan wanneer er een kleine verandering is, of wanneer het paard ineens alleen is. Dus in begin gaan we eerst weer observeren. Wat doet het paard, wordt hij gespannen, gaat hij rennen, hinniken, gaat hij druk staan grazen of is hij juist relaxed, gaat hij rustig eten, observeert hij rustig zijn omgeving of komt hij bij ons staan.

Puur observeren leert je heel veel over het paardengedrag over hun communicatie en over hun lichaamstaal.

Kennismaken, leiderschap en afspraken maken

Hierna gaan we dan echt loswerken, zoals de naam al doet verklaren houden we het paard niet vast aan een leadrope of halstertouw. Het paard is los en vrij. Het geeft jullie beide de gelegenheid (opnieuw) kennis te maken. Eerst gaan we eens kijken hoe het paard reageert op de nieuwe situatie. Hoe reageert hij op jou terwijl je in de bak bent komen staan. Je vraagt nog niks, je claimt nog niks, je bent rustig en kalm en alles is oké.

We gaan kijken hoe de rangorde tussen jou en je paard ervoor staat, hieruit wordt al snel duidelijk hoe jullie communicatie is en vaak, als er een probleem is waar het probleem dan ligt.

Je maakt duidelijke afspraken met jou paard over hoe jullie met elkaar omgaan. Door met het paard op een voor hem zo natuurlijk mogelijke manier te communiceren. Zo maak je de kans zo groot mogelijk dat hij jou gaat begrijpen.

Ik ga met jou aan de slag zodat jij jou energie en ademhaling onder controle krijgt en je leert hoe deze te gebruiken in de communicatie met jou paard. Het doel van het loswerken is het krijgen van contact, een duidelijke communicatie en leiderschap door controle van richting en snelheid.

Als de communicatie met jou paard goed verloopt en jullie begrijpen elkaar. Zal het paard rustig en ontspannen worden wat betekend dat hij zich in jou aanwezigheid veilig voelt.

Tijdens het loswerken leer je kleine signalen op te vangen, waardoor je sneller kunt handelen en stress momenten leert voorkomen en oplossen. Al met al leren jij en je paard elkaar beter te begrijpen!

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op