Hoe beter de band tussen ruiter en paard hoe beter deze samen zullen presteren

Dressuurinstructie

Als je wilt paardrijden ontkom je er niet aan! Dressuur is namelijk de basis van het paardrijden! Of je nu wedstrijdstrijden rijdt, recreatief bezig bent, springt of lange buitenritten maakt, dressuur kun je niet omheen als je een goede ruiter voor je paard wilt zijn. Het is voor het paard namelijk van belang dat hij op een vrije en correcte manier zijn lichaam kan gebruiken als jij op hem zit. Zo kun je blessures en/of slijtage op latere leeftijd voorkomen. Het is daarom belangrijk regelmatig aan je kunde en kennis van de dressuur te werken.

Je paard is een atleet

Elk paard wat bereden wordt is een atleet! Immers doet jou paard elke keer aan een beetje krachttraining als jij opstapt, is hij sowieso een uur bezig met cardio en bij een beetje ambitieuze ruiter doet hij ook nog aan Yoga!

Maar stel dat al deze onderdelen net niet goed uitgevoerd worden, zonder plan of zonder regelmaat, zonder (voldoende) kennis. Dan kan dit meer schade aanrichten dan goed doen, hier komt dan de kans op blessures en slijtage op latere leeftijd vandaan.

Wanneer ik bij jou kom voor dressuurinstructie, gaan we hier samen aan werken! We maken samen een plan, hoe vaak ga je trainen, intensiteit van je trainingen en daarnaast kun je me buiten de les om ook altijd om raad vragen.

Een goede basis is het hele werk!

Een goede basis is belangrijk voor de fitheid en de tevredenheid van je paard. Daarom staat deze bij elke les centraal en let ik extra op houding en zit en het geven van de juiste hulpen, maar vooral ook het niet geven van hulpen, want LESS = MORE!!

Ondertussen krijgen we hierdoor een voorwaarts paard (tempocontrole/impuls). Ik leer je hoe je moet rijden met een contactteugel, niet meer plukken aan de voorkant! Vaak ontstaat er dan ontspanning bij het paard, zal hij de hand gaan vertrouwen, aannemen en zelf de aanleuning maken. Daarnaast leer ik je over de evenwichtsfases van het paard en hoe we hier naartoe kunnen werken.

Rijtechnisch samengevat zijn er 3 basis voorwaarden voor we het paard kunnen gaan beïnvloeden:

  • Het paard moet voorwaarts zijn
  • Het paard moet ontspannen zijn
  • Het paard moet de hand vertrouwen en aannemen
Lees meer in de basis
Na de basis | Evenwicht fases

Er zijn 3 evenwichtsfases: Natuurlijk evenwicht | Horizontaal evenwicht | Verzameld evenwicht | en heel veel er tussen in!

Bij het natuurlijk evenwicht van het paard zal hij meer op zijn voorbenen steunen dan op zijn achterbenen. Zijn hals en hoofd zijn immers zwaarder dan zijn staart.

Wanneer wij het paard gaan rijden leggen wij met ons zadel en het ruitergewicht extra gewicht op zijn rug en aangezien wij dichter bij zijn voorbenen dan bij zijn achterbenen zitten komt er dus nog meer druk op de voorbenen van het paard. In begin moet het paard eerst zijn natuurlijk evenwicht hervinden. Door op een juiste manier met de basis bezig te zijn help je het paard in zijn natuurlijk evenwicht stabieler te worden.

Als jij en je paard aan alle basis voorwaarden voldoen en je het paard in het natuurlijk evenwicht ontspannen en makkelijk te rijden is, kun je steeds meer toe werken naar het horizontaal evenwicht waarbij we dus steeds meer gewicht gaan overhevelen naar de achterbenen.

Een ruiter met meer ambities zal dan ook door trainen naar het verzameld evenwicht en zo uiteindelijk uit te komen op meer gewicht op de achterbenen dan op de voorbenen.

Maar zo beknopt en zwart wit als het hier staat is het natuurlijk niet. Als je bezig bent met de opleiding van jou paard zul je vaak een keer in de evenwichtsfases wisselen en dat alleen al in 1 training. Daarnaast zit er veel variatie in van de gradatie waarin je paard het gewicht verplaatst. Belangrijk is dus om te onthouden dat je nooit kunt verwachten van je paard dat wanneer je een volgende evenwichtsfase hebt bereikt hij hierin ook moet blijven.

Samen zullen we steeds verder trainen en steeds meer puntjes op de i zetten!

Zelfreflectie en zelfbewustwording

Zelfreflectie en zelfbewustwording van wat jij in het zadel doet is een van de dingen waar ik met veel ruiters aan werk. Ken je bijvoorbeeld dat gevoel dat het tijdens de les heel goed gaat maar zodra je alleen bent wil het niet lukken en lijkt het net als of je op een heel ander paard rijdt? Dit ligt natuurlijk niet bij het paard maar bij jou als ruiter. Veel ruiters kunnen het gevoel niet terug vinden, wat ze tijdens de les wel voelden omdat er op dat moment niemand zegt dat het plaatje klopt bij wat zij voelen. Dat is het probleem! Je moet leren zowel te voelen als te zien wat je doet!

Zelfreflectie is voor veel ruiters heel moeilijk, het drukt je met de neus op de feiten en je moet jou fouten onder ogen zien. Erg confronterend natuurlijk maar wil jij graag meer leren en een betere ruiter voor jou paard zijn dat is dat essentieel voor jou training!

Het stukje zelfreflectie is het moeilijkste omdat je kritisch op jezelf moet zijn en moet accepteren dat jij als ruiter fouten maakt. Maar zonder het maken van fouten wordt je ook geen betere ruiter, je hebt fouten nodig om er van te kunnen leren! Het gaat er uiteindelijk om hoe je met die fouten omgaat en of je er voor open staat om die fouten onder ogen te zien. Wanneer je er voor open staat, kan pas je echte training beginnen. Laat ik zeggen groei beginnen!

Door zelfbewustwording van wat er goed en fout gaat ga je zelf nadenken en zul je gaan voelen wanneer iets niet klopt en hier zelf iets aan doen zonder dat je instructrice hierbij aanwezig is. Je wordt dus als ware je eigen instructrice. Als je dit punt hebt bereikt zul je met sprongen vooruit gaan! Want als je niet weet wat je fout doet hoe kun je het dan verbeteren?

Filmen tijdens de les

Om jou een nog beter beeld van je eigen rijden te geven maak ik tijdens de lessen filmpjes. Nadien stuur ik ze dan door naar jou zodat je bij het gevoel een beeld krijgt.

Sommige ruiters hebben soms het idee dat het rijden heeeeel slecht gaat terwijl er duidelijk verbetering in zit, als ze dan achteraf hun filmpje zien zijn ze ineens een stuk positiever. Maar het kan natuurlijk ook andersom, dat een ruiter denkt dat ze geweldig heeft gereden en dat ze na het zien van het filmpje ineens beseft dat haar gevoel niet helemaal juist was. Op die manier proberen we het gevoel en het plaatje zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, zodat je ook buiten de les om, les kunt krijgen (van jezelf).

Equestic Saddle Clip

Om jou zelfreflectie en zelfbewustwording nog meer te stimuleren, mag je tijdens elke les met de Equestic Saddle Clip rijden. Deze clip analyseert je training, hou houdt bij hoeveel je stapt, draaft, galoppeerd, hoelang je rechts of linksom rijdt, hoeveel overgangen je maakt, hoe je ritme is en of je paard mooi symmetrisch is. Na de les kun je dan zelf thuis op je mobiel deze gegevens bekijken en doornemen. Ook kun je dan je vooruitgang op deze manier bijhouden en krijg je nog een completer plaatje. Daarnaast is het mogelijk de Equestic Saddle Clip voor een klein bedrag van mij te lenen, zodat je ook kunt zien wat het verschil is met je eigen trainingen en de les.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op