Respecteren, samenwerken, vertrouwen en harmonie = Liefde

Communicatie

Paardrijden, het is onze hobby, onze sport, onze passie, maar geldt dit ook voor jou paard? Veel problemen liggen vaak bij miscommunicaties, of een gebrek aan communicatie. Paarden spreken nu eenmaal niet de taal van ons mensen, het kost hun dus veel moeite en energie om zich aan ons aan te passen, terwijl ze niet eens weten waarover wij het hebben.

Vaak wordt een paard daardoor onbegrepen, zowel tijdens het rijden als in de omgang. De ruiter roept dan hij wil niet, hij luistert niet, maar vaak zie ik dat het paard het allemaal niet begrijpt en dat het probleem ligt bij de communicatie. Paardrijden is een teamsport je doet het namelijk samen met je paard. Maar is er iets mis in jullie communicatie dan zit er dus al een kink in de kabel en komen jou hulpen niet over zoals jij dat in je hoofd hebt voor genomen.

Respecteren, samenwerken, vertrouwen en harmonie = liefde

Soms willen wij als ruiters wat te snel, verwachten wij meer van ons paard dan wat hij ons eigenlijk kan bieden. Geduld hebben we vaak niet maar is wel belangrijk om te hebben, maar met geduld los je niet altijd alles op. Door goed te luisteren naar je paard kom je al een heel eind.

Respecteer hem zoals hij is. Respecteer en accepteer dat hij soms fysiek of mentaal nog niet toe is aan sommige oefeningen. Zo zorg je voor een prettigere samenwerking. Uit het respecteren en samenwerken vloeit dan weer vertrouwen en uit al die punten samen krijg je een harmonieuze samenwerking met je paard.

Je band versterkt en dit is heel belangrijk want hoe beter de band tussen ruiter en paard, hoe beter deze samen zullen presteren. Als je naar die harmonie streeft dan heb je echte liefde voor je paard en krijg je ook liefde terug van je paard!

Het geven van correcte hulpen

Het geven van hulpen, het lijkt zo makkelijk maar is dat het wel? Heb je eigenlijk wel een idee wanneer je een hulp geeft en waarvoor deze dan bedoeld is? Heb je een goed plan gemaakt in je hoofd, weet je wat je van je paard verwacht als je die hulp geeft en welk resultaat die hulp moet hebben? Dit is een heel groot probleem want als jij niet precies weet wat je met een hulp wilt vertellen hoe kan jou paard dan weten wat jij van hem vraagt?  

Paardrijden is een denksport!

Veel problemen en miscommunicaties komen voort uit het geven van hulpen zonder na te denken. Ik zeg wel eens paardrijden is een denksport. Je moet eerst nadenken wat je wilt voor je het aan je paard vraagt. Ik let er dan ook goed op dat je bewust bent van de hulpen die je naar je paard communiceert, zodat er een duidelijke en heldere communicatie ontstaat tussen jou en je paard.

Dan is consequente hulpen geven ook een hele belangrijke! Als je elke keer de zelfde hulpen gebruikt voor de zelfde oefening, gaat je paard deze steeds beter begrijpen. Maar geef je zo nu en dan een hulp, druk je per ongeluk aan, of vergeet je wat je met een hulp wilt, dan ontstaan er al snel miscommunicaties met tot gevolg een gefrustreerde ruiter en een geïrriteerd paard.

Nu hebben we het gehad over hulpen geven, maar nog veel belangrijker is het NIET geven van hulpen! Je hebt het vast wel eens gehoord: less = more.

Minder is meer, hoe minder hulpen jij geeft hoe meer effect deze hulpen hebben.

Denk nu nog eens aan je eigen rijden of bekijk een filmpje van jezelf en ga eens kijken hoe vaak jij een hulp geeft waar je niet over nadacht, waar je geen reactie op kreeg kortom hoe vaak gaf jij een hulp die geen resultaat gaf en die je uiteindelijk net zo goed niet had kunnen geven.

Belonen en corrigeren

Als laatste dan het belonen en corrigeren. Belonen is zo’n sterk middel in de communicatie. Wij mensen en vooral vrouwen krijgen graag complimentjes, je voelt je daar goed door. Je krijgt een fijn gevoel en een glimlach op je gezicht. Vooral als we ergens hard aan gewerkt hebben is het fijn om de bevestiging te krijgen dat we het goed hebben gedaan!

Dus ook al heb je eerst moeten corrigeren, beloon het paard altijd wanneer hij wel de juiste reactie geeft! Want een beloning is veel sterker dan de correctie die er aan vooraf ging! Een paard leert simpel weg niet van de correctie, hij leert van de beloning die daarna volgt!

Vind je dit interessant? Wil jij graag betere resulaten boeken, met minder frustratie? Stuur mijn dan gerust een bericht!

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op