De Basis

Een goede basis is het HELE werk! | Houding en zit

Iedereen zal het met mij eens zijn een goede basis is heel belangrijk. Maar wat is nu eigenlijk een goede basis. Het begint allemaal met een goede onafhankelijke zit, heb je deze niet dan komen hulpen verkeerd door, raak jij uit balans en daardoor ook het paard. We kunnen dan wel het paard gaan trainen maar uiteindelijk zal dit niet tot de resultaten komen die jij in gedachten had. Je moet dus eerst leren het paard in zijn beweging te volgen pas wanneer dit lukt kunnen we meer naar het paard gaan kijken.

Lees meer in Houding en zit
Effecten van de hulpen | paardrijden is een denksport

Nu je een goede onafhankelijk zit hebt, is het heel belangrijk te kijken naar je hulpen. Ik zeg wel eens paardrijden is een denksport. Je moet eerst nadenken voor je een hulp aan je paard geeft. Wat voor hulp geef je, hoe geef je die hulp, waarom geef je die hulp en wat wil je met die hulp bereiken? Deze vragen moet jij jezelf eerst stellen voor je een hulp geeft. Maar ook heel belangrijk less = more! Weet jij hoe vaak jij een hulp geeft en gaf het paard een reactie op die hulp. Als hulpen niet op de juiste manier worden gegeven of per ongeluk worden gegeven komen er storingen in de communicatie. Hierdoor ontstaan miscommunicaties die veel frustratie tot gevolg hebben.

Lees meer in communicatie
De 3 basisvoorwaarden

Wanneer je goed kunt zitten en bewust bent van je hulpen, kunnen we het paard gaan trainen. Dit proces gaat natuurlijk altijd een beetje gelijk op, zonder op het paard te zitten kunnen we onze houding niet verbeteren en niet nadenken over de hulpen die we geven. Daarnaast blijven deze punten altijd terug komen tijdens je training.

Als je nog maar kort met een paard traint, of deze is nog maar net zadelmak, dan is het belangrijk om eerst het paard te volgen en de eerste 3 basis voorwaarden te trainen namelijk:

  • Het paard moet voorwaarts zijn
  • Het paard moet ontspannen zijn
  • Het paard moet de hand vertrouwen en aannemen

Als deze 3 basisvoorwaarden in orde heb je een erg goede basis gelegd voor de verdere opleiding van je paard. Vanuit deze 3 bouwstenen kun je verder gaan werken en ook altijd weer op terugvallen als er iets niet zo gaat als je had gewild.

Het voorwaarts gaan van het paard | De impuls | Tempocontrole

Een goed voorwaarts paard, is niet een paard dat heel hard loopt. Een goed voorwaarts paard is een paard dat zijn achterhand actief gebruikt en zelf de drang heeft voorwaarts te lopen. Het paard moet dus impuls hebben: de voorwaartse drang van het paard zelf onder controle van de ruiter. Het is dus belangrijk dat het paard zelf ook voorwaarts wil denken. Zodat je van achter naar voren blijft rijden. Is deze voorwaarde niet aanwezig zal het paard zijn lichaam niet goed kunnen gebruiken, waardoor het bijvoorbeeld de 3e halswervel weg knikt, niet tot dragen kan komen en breekt in de rug.

Het ontspannen paard

Met het ontspannen gaan van het paard bedoelen we niet alleen dat hij dingen niet meer spannend vind, we bedoelen ook dat het paard losgelatenheid laat zien en er een stukje souplesse in zijn bewegingen komt. Geen gekke spierspanningen, veel zwiepen met de staart of bijvoorbeeld een open mond. Het moet er in zijn geheel ontspannen en vriendelijk uit zien.

De hand vertrouwen en aannemen | De contactteugel

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, ik hoop het! Voor mij is het namelijk een hele belangrijke basis voorwaarde! Als je goed onafhankelijk kunt zitten kun je gaan rijden met de contactteugel.

De contactteugel betekend dat de ruiterhand contact houd met de mond van het paard. De teugel hangt niet slap maar je zet ook geen druk op de teugel. Je hebt een licht gevoel in je hand. Door vanuit de achterhand naar de voorhand te rijden of ook wel het lichaam naar het hoofd te rijden, zal jou paard de hand gaan vertrouwen en aannemen. We willen het paard dus niet in model dwingen, maar hem uitnodigen onze hand te volgen. Zo zal het paard zijn hals meer uitleggen, zijn hele bovenlijn gaan gebruiken, zijn schoft meer omhoog brengen, zijn achterhand meer onder de massa brengen en dus correct en vrijer onder jou bewegen.

Het betekend niet dat je niks meer met je handen mag doen, maar het uitgangspunt moet zijn dat je een zachte hand hebt, die wanneer nodig het paard met lichte inwerking kan beïnvloeden, maar waarna deze ook meteen het paard weer kan volgen.

Als deze 3 basis voorwaarden goed uitgevoerd worden en samenkomen zal het paard de aanleuning zelf gaan maken. Nu kun het evenwicht (de evenwicht fases) van het paard wat gaan beïnvloeden. Waarbij je de achterhand meer gaat actieveren, waardoor het paard steeds meer gewicht overbrengt naar de achterhand en zo tot dragen komt. Je kunt nu meer gaan denken aan het rechtrichten, verzamelen en het verfijnen van je oefeningen.

Zo maak je van je paard een happy atleet en daarom is een goede basis zo belangrijk voor elke ruiter wat jou doelen of dromen ook zijn.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op