De Basis

Een goede basis is het hele werk!

Een goede basis is belangrijk voor de fitheid en de tevredenheid van je paard. Daarom staat deze bij elke les centraal en let ik op houding en zit en het geven van de juiste hulpen, maar vooral ook het niet geven van hulpen, want LESS = MORE!!

Daarna komt tempocontrole/impuls, contactteugel, ontspanning, aanleuning en leer ik je over de evenwichtsfases van het paard.

Houding en zit

Het begint met jou houding en zit, heb je wel eens gehoord van de onafhankelijke zit? Hoe onafhankelijker jij kunt zitten hoe beter je hulpen door komen. Daarnaast zorgt een goede houding en zit ervoor dat niet alleen jij maar ook je paard goed in balans kunnen blijven tijdens het rijden. 

Lees meer in Houding en zit
Het effect van de hulpen

Als je goed kunt zitten kun je gaan werken aan het verfijnen van je hulpen, een duidelijke communicatie tussen jou en je paard is heel belangrijk voor jullie verdere samenwerking.

Lees meer in communicatie
De impuls | Tempocontrole

Met het geven van de juiste hulpen leer je ook meteen om goed tempocontrole te houden en je paard met impuls, de voorwaartse drang van het paard zelf onder controle van de ruiter, te kunnen rijden. Zodat je van achter naar voren blijft rijden.

De contactteugel

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, ik hoop het! Voor mij is het namelijk basis voorwaarde nummer 1! Als je goed onafhankelijk kunt zitten kun je gaan rijden met de contactteugel.

De contactteugel betekend dat de ruiterhand contact houd met de mond van het paard. De teugel hangt niet slap maar je zet ook geen druk op de teugel. Je hebt een licht gevoel in je hand. Door vanuit de achterhand naar de voorhand te rijden of ook wel het lichaam naar het hoofd te rijden, zal jou paard de hand gaan aannemen en vertrouwen. We willen het paard dus niet in model dwingen, maar hem uitnodigen onze hand te volgen. Zo zal het paard zijn hals meer uitleggen, zijn hele hals gaan gebruiken, zijn rug meer bollen, zijn achterhand meer onder de massa brengen en dus correct en vrijer onder jou bewegen.

Ontspannen en in aanleuning gaande paard

Als bovenstaande voorwaarden samengevoegd goed uitgevoerd worden komt er losgelatenheid, souplesse en ontspanning. Hieruit volgt dan de aanleuning vanzelf, waarbij je steeds meer de achterhand gaat activeren en kun je doortrainen naar het rechtrichten en de verzameling.

Zo maak je van je paard een happy atleet en daarom is een goede basis zo belangrijk voor elke ruiter wat jou doelen of dromen ook zijn.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op