Clickertraining

Een paard doet graag iets voor een beloning. Er zijn veel manieren van belonen, een klopje geven, een snoepje, een kriebel tussen de manen door, gewoon rust en zo zullen er misschien nog wel meer manieren zijn. Het doel van een beloning blijft uiteindelijk om de ander een goed gevoel te geven.

Wel belangrijk om te onthouden is dat de gene die de beloning krijgt, het paard dus, bepaald wat een beloning is. Dit lijken wij als mensen nog wel eens te vergeten, wij hebben graag de controle en bepalen dit graag voor ons paard. Maar dat wil nog niet zeggen dat jou paard extra zijn best gaat doen als hij jou beloning, bijvoorbeeld de veel gebruikte klop op de hals, niet als beloning ervaart.

Belonen doe je om goed gedrag te versterken, dus om iets vaker te krijgen. Jij werkt om geld te verdienen, geld verdien je als je goed werk levert. Jij levert goed werk om geld te blijven verdienen. Die beloning is dus het werken waard. Wat nu als je baas ineens zegt ik beloon je alleen nog maar met een schouderklopje. Dan mag je leuk werk hebben maar dit is vast niet de beloning naar waar je opzoek bent, ik gok niet dat er veel mensen zijn die zeggen ik werk wel voor dat schouderklopje.

Hoe weten wij wat een beloning voor het paard is?

Om een positieve beloning te kunnen geven moeten we terug gaan naar de eerste levens behoeften van een paard. Daarnaast kunnen we ook een groot deel leren uit het sociale gedrag van paarden, want paarden onderling corrigeren en belonen elkaar ook.

Wat zijn nou die eerste levens behoeften: water, voedsel, sociaal contact, rust en veiligheid. Met al deze behoeften kun je belonen, maar hier zit wel een keer zijde aan. Namelijk als je wilt belonen moet de beloning eerst niet aanwezig zijn.

Wil je namelijk belonen met veiligheid moet er eerst gevaar zijn, we gaan ons paard natuurlijk niet eerst in gevaar brengen om hem veiligheid te kunnen geven. Daarnaast willen we natuurlijk dat ons paard zich altijd veilig bij ons voelt.

Wil je belonen met water, moet je het paard eerst een lange poos geen water geven en daarnaast moet je hem leren uit een flesje te drinken? Het is een hele sterke methode, maar om je paard nu geen water te geven omdat jij graag wilt trainen is natuurlijk wel een beetje zielig.

Nu we 2 behoeften hebben weggestreept komen we bij de meer aannemelijke manieren van belonen: Met sociaal contact, rust en voer.

Belonen met sociaal contact, dit houdt eigenlijk in het aaien en kriebelen, kortom het geven van aandacht. Erg effectief is het alleen niet omdat het paard dit zelf ook kan doen tegen een muur, een paal of met een soortgenootje, hij heeft ons daar dus niet perse voor nodig. Daarnaast vind ik het zelf zo fijn om de wei in te lopen en mijn paard gewoon kan begroten en een lekker kriebel en knuffel te kunnen geven, zonder dat hij daarvoor eerst iets heeft moeten doen.

Vergeet dus niet, even lekker kriebelen is voor jullie vriendschap belangrijk en een heerlijk rust momentje tussen de training door. Even lekker dat juiste kriebel plekje vinden en eens even lekker krabben en dan weer verder met de training. Korte kriebel pauzes zijn nooit verkeerd!

Belonen met rust betekend dat er eerst onrust moet zijn dit kan door middel van druk geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wijken voor druk of wat iedereen vaak een keer van zijn paard vraagt “schikken”. Dit is absoluut geen slechte manier van belonen, maar je moet het wel heel precies uitvoeren en ervoor waken dat je druk niet steeds groter en groter wordt (denk aan manege paarden die niet meer reageren op de beenhulpen). Om precies op het juiste moment de druk eraf te halen heb je veel training nodig. Op het moment dat jij de druk weghaalt beloon je met rust, maar ook dit kun je nog effectiever doen.

Dan als laatste komen we bij het belonen met voer. Je zou zeggen om te kunnen belonen met voer moet ik mijn paard eerst geen eten meer geven. Maar dit klopt niet een paard heeft namelijk altijd behoefte aan eten of in elk geval aan iets lekkers. Ook al heeft hij net zijn ruwvoer op of haal je hem uit de wei, hij heeft altijd interesse in een lekker stukje appel, wortel, snoepje of biks. Door het feit dat een paard altijd wel interesse heeft in eten hoeven wij hem niks af te pakken om überhaupt te kunnen belonen, zoals we bij water en veiligheid wel zouden moeten doen.

Toch schrikt het belonen met voor veel mensen af. Want mijn paard wordt happerig en gaat zeuren en bedelen. Dit klopt natuurlijk ook als je niet goed weet hoe je met voer moet belonen. Maar ook hoor ik wel eens dat mensen het niet natuurlijk gedrag vinden om je paard te belonen met voer, dat je dan het leiderschap over je paard verliest. Het enige wat ik daarop kan zeggen, kijk eens naar een kudde tijdens voedertijd. Het paard het hoogste in rang bepaald waar hij eet en hoeveel hij eet en bepaald dit daardoor ook voor zijn kudde.

Ik zou een paard nooit belonen met voer zonder mijn beloningssignaal tussen het goede gedrag en de beloning, want inderdaad dan wordt een paard al snel happig. Vooral paarden die extra gefocust zijn op voer hebben hier een handje van en dit zijn vaak de koudbloeden (waar ik veel mee werk).

Wat is clickertraining

Clickeren is tussen het goede gedrag en de beloning een beloningssignaal geven. Op deze manier kun je veel specifieker aangeven wanneer het paard iets goed doet. Je kunt namelijk in veel gevallen sneller een beloningssignaal geven dan het snoepje onder de neus van je paard drukken. Daarnaast leert je paard al gouw dat zonder clicksignaal er geen beloning volgt en hij dus niet bij je zakken of handen mag gaan zitten bedelen.

Wat voor beloningssignaal kan ik gebruiken?

Een beloningssignaal kan met een clicker (in dierenwinkels wel verkrijgbaar) maar kan ook door middel van een “klonk” (click met je mond), zolang je deze anders maar niet gebruikt of een woord zoals YES of OKE!

Waarvoor kun je clickertraining in zetten?

Voor alles! Als je bezig wilt met Vrijheidsdressuur of Horse Agility is het een sterke hulp om je paard te motiveren met je mee te denken om zo zonder dwang de truckjes uit te voeren of de obstakels te trotseren. Maar het kan je ook helpen bij bepaalde problemen in de omgang. Ik gebruik altijd lichaamstaal om mijn paard duidelijk te maken wat ik van hem wil, ik gebruik ook druk om mijn paard in een bepaalde manier te bewegen, ik beloon dan ook door middel van rust, maar het is 10x effectiever als ik daarnaast ook nog eens het clickeren toepas. Door te belonen met een beloning die het paard graag wil hebben gaat hij mee denken, hoe kom ik sneller bij mijn beloning? Hij gaat uit zichzelf zijn best doen en hoef hem dus niet meer te dwingen. Door de technieken uit het Natural Horsemanship en uit het clickeren te combineren merk ik dat paarden heel snel leren, dapperder worden en met plezier werken.

Enthousiast geworden?

Wil jij graag leren clickeren, een probleem oplossen of het gewoon eens ervaren. Ik kom graag bij je langs om jou uit te leggen wat clickeren is en hoe je het op een juiste manier kunt toepassen. Ik geef je hints en tips waar je vervolgens zelf mee verder kan trainen!

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op