Jonge paarden voorbereiden, zadelmak maken, inrijden en doorrijden heb ik zelf vroeger meerdere malen mogen doen. Nu begeleid ik ruiters die hun paard willen voorbereiden op het zadelmak maken en inrijden van hun paarden. Ik vind dit een prachtig traject om bij aanwezig te mogen zijn!

Begeleiding tijdens het zadelmak maken en inrijden

Het is 1 van de mooiste trajecten, het begeleiden bij de eerste trainingservaring van een paard. Ik heb dan ook al meerdere combinaties mogen helpen bij de voorbereidingen op het inrijden, zadelmak maken, het inrijden zelf en het doorrijden.

Voor het inrijden

Belangrijk vind ik dat als je een nog vrij groen paard hebt (lees: die niks kent of alleen wandelen en poetsen) eerst vanuit het grondwerk (aan de hand uitleggen) kennis maakt met de hulpen, gevolgt door het wennen aan het harnagement en het eventueel desensibiliseren van het paard.

Het wennen aan het harnagement spreekt natuurlijk voorzich. Het paard zal moeten wennen aan het zadel en het hoofdstel of deze nu bitloos is of met bit is.

Denk bij de hulpen aan de stemhulpen, teugelhulpen (met bit of op de neus/hoofd), beenhulpen en eventueel aan de zweephulpen.

Sommige paarden zijn natuurlijk wat sensibel. Door je paard zo goed mogelijk voor te bereiden op het zadelmak maken, zal deze beter begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Je bent hierdoor al bezig met het desensibiliseren van je paard. Sommige paarden hebben alleen wat extra hulp of langer de tijd nodig, het paard bepaald daarom dus ook hoe lang dit traject zal duren en hoe snel je weer een stap verder kunt.

Als je onder mijn begeleiding bezig gaat met de voorbereiding op het zadelmak maken en het inrijden zelf. Dan zullen we een bepaalde weg volgen. Natuurlijk is elk paard anders en elke ruiter anders, maar om je alvast een klein inzicht te geven van de rode draad die ik volg zet ik het even op een rijtje:

  • Grondwerk/Loswerk/aan de hand
  • Longeren
  • Inparkeren
  • Wennen aan het harnagement
  • Lange teugelen
  • Inparkeren (nu met harnagement)
  • Inrijden

Natuurlijk kan het zijn dat je niet een geheel groen paard hebt, dat deze al gewend is aan het harnagement en/of al netjes gelongeerd kan worden en bekend is met de verschillende hulpgevingen. Dan kom ik je gewoon begeleiden bij waar je al mee bezig bent en werken we van daaruit verder.

Zadelmak maken en inrijden

Als je alle voorbereidingen getroffen hebt, dan moet het opstappen geen probleem zijn. Natuurlijk is dit weer een nieuwe fase voor het paard en zal hij moeten wennen aan het gewicht op zijn rug. Daarnaast zal hij zijn natuurlijke balans moeten hervinden. Ik vind het belangrijk dat in deze fase er ontspanning bij zowel de ruiter als bij het paard is. Het mag geen nare ervaring zijn voor het paard, want dit blijft hen hun hele leven bij.

Zodra het paard er aan toe is gaan we dan ook al wat leunen, het kort hebben van meer gewicht op de rug helpt het paard ook om zijn spieren te ontwikkelen en indien de groeischijven nog niet gesloten zijn zal het kort dragen van gewicht de rug sterker maken.

Tijdens het inrijden is het dan ook van belang om de tijd dat je daadwerkelijk gewicht op de rug brengt langzaam op te bouwen! Met mate is hierin dan ook het sleutelwoord!

Zo werken we steeds stapje voor stapje verder tot het paard goed en wel ingereden is en je door kan werken in het doorrijden van jou paard.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op